Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alfie

19. 7. 2010 8:29
Půjčujete si knihy?

Když veřejná knihovna zakoupí knihu a pak ji půjčuje, dělá totéž, co člověk, který si koupil CD či DVD a poskytuje kopie zdarma kamarádům a známým. Akorát že existence půjčoven knih je legální, protože byla vybojována již v 19. století (a proti vůli tehdejších nakladatelů a knihkupců! :-)

Ano, současné technologie umožňují snadné kopírování dat, snazší než pouhé nahrávání na magnetofon (které nikdo nestíhal) nebo půjčování fyzických nosičů. Takže logicky lidé už nechtějí platit velké peníze za pouhé zhotovení kopie v lákavém obalu. Chtějí dostupnou kulturu v podobě, jaká odpovídá současnému stavu technologií a za cenu tomu odpovídající. Když jim není tato služba distributory nabídnuta, pomohou si vlastními silami a oficiální distribuci obejdou - tak tomu vždy bylo a bude, bez ohledu na diskuze o morálce.

Současný stav věcí je takový, že "piráty" se stala většina populace, což značí "cosi shnilého", protože těžko lze považovat většinu populace za zločince.

0 0
možnosti

Vítek P.

19. 7. 2010 12:03
Re: Půjčujete si knihy?

Dobrý den,

Taky mě napadlo, že u knížek nebo v půjčovně DVD je to něco jako sdílení. Ale záleží na tom, jakou licenci má ta knihovna. Proč by nemohla existovat licence na půjčování, která by stála víc než licence pro domácí použití?

Slovo zločinec je špatně zvolené, niko nedělá jenom zlé činy, ale většina lidí občas nějaký udělá.

0 0
možnosti

ladyevil_cz

18. 7. 2010 20:11
Chicht...

;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Mumrli !(milovnik romů)

18. 7. 2010 18:27
No vidite.

Ja nemam jedine originalni CD nebo DVD s muzikou (vlastne krome plzenskeho Aususu), a me svedomi se s tim srovnalo nad miru dobre - za rok nakoupim tolik prazdnych placek, ze mam proste predplaceno.

Abych nebyl za uplneho vyvrhela, obcas zajdu na nejaky koncert (pokud tu nahodou jednou za pet let hraje nejaka kapela ktera me zajima).

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

18. 7. 2010 18:08
Nepřesné úvahy vedou k omylům

Kopírování není krádež. Většina kopírování není ani porušením našich zákonů. Pokud se jedná o porušení zákona, není to krádež, ale porušení autorských práv. Pirátská strana pak usiluje právě o změnu tohoto zákona.

-

Takže pokud jste zničil kopie CD a DVD, rozhodl jste se dodržovat nějaký osobní morální apel, který ovšem jde daleko za znění našich zákonů. Je to vaše věc, součást vaší víry, něco jako když muslim se rozhodne abstinovat v zemi, kde je pití alkoholu legální.

-

Vy ovšem jdete dál, lidem, kteří vaši morální nadstavbu nad zákonem nerespektují, nadáváte do zlodějů a to je ukázka toho, že je vaše víra nesnášenlivá a netolerantní. Předpokládám, že ty povznášející pocity máte právě z toho, jak sebe a svou morálku povyšujete nad lidi, kteří zcela legálně vlastní kopie hudby nebo filmů. Opravdu smutné. :-/

0 0
možnosti

Vítek P.

18. 7. 2010 19:02
Re: Nepřesné úvahy vedou k omylům

Dobrý den, děkuji za postřehy.

Pirátství v tom smyslu, kdy lidé přepadávali lodě, považuji za zlý čin (zločin). Pokud někdo kopíruje a nedodržuje podmínky autora a distributora, tak krade (a je zloděj). Krádež přeci není definovaná zákonem, ale je to, když si vezmu něco, co mi nepatří. Byť by to byla tužka za pět korun.

Ano jsou to tvrdá slova a lepší by asi bylo to psát opisně: dělá zlé činy, krade anebo ukradl něco a nepsat, že je zločinec, zloděj. Budu o tom přemýšlet, jak to příště napsat přesněji.

Nechci nikoho urážet, naopak se snažím pochopit lidi, proč to dělají a sám jsem to dělal a chci najít řešení, jak z toho ven. Moje řešení vede přes uvědomění si a prozření. Řešení jiných lidí vede přes zákaz a trest. Jiných lidí přes ignorování zákazu a povýšení se nad zákon.

0 0
možnosti

Fonon

18. 7. 2010 16:43
pokud chceš zažívat

příjemné a povznášející pocit, tak jez potraviny, které nadýmají.

0 0
možnosti

Vítek P.

18. 7. 2010 17:55
Re: pokud chceš zažívat

Dobrý den,

Máte pro mne ještě nějaké dietetické rady anebo jiný návod na zdravý životní styl?

0 0
možnosti

petrph

18. 7. 2010 16:34
závidím Vám

Tak jestli to všechno, tedy "příjemné a povznášející pocity - radosti, štěstí, poctivosti, naplnění, moudrosti " prožíváte zrovna a zrovna když u kasy platíte bratru 300 - 600 Kč za zakoupené DVD, tak to jste kádr.;-)

Je fakt že moje manželka taky ráda nakupuje, ale jí ten endorfin vystačí dokud v hypermarketu vybírá zboží do vozíku. U kasy dochází obvykle ke krizi a platím to já :-/

0 0
možnosti

Vítek P.

18. 7. 2010 18:02
.

Zažívám i jiné pocity, někdy si připadám jako blbec, u kterého ostatní zkouší, co si ještě nechá líbit. Ale snažím se z toho vyjít, aniž bych se pošpinil. Tedy si to raději odřeknu.

DVDčka si kupuji výjimečně, většina věcí je dříve či později v televizi, nemusím vidět žhavé novinky v době, kdy jsou žhavé.

Hezký den přeju … :-)

0 0
možnosti

rezjirrezjir

18. 7. 2010 16:32
Vy si hrajete s ohněm

pokud píšete: "pirát je lupič, který přepadává lodě. Je to zločinec"

Když jsem napsal něco podobného v diskusi k jednomu blogu pana Matušky, bylo to označeno jako nevhodný příspěvek.

0 0
možnosti

Vítek P.

18. 7. 2010 18:05
Re: Vy si hrajete s ohněm

Vy sám nelépe víte, jak jste to myslel a jestli jste chtěl někoho jenom tak urazit anebo jste chtěl poukázat na nepravost a jestli jste použil vhodný slovník …

0 0
možnosti

bobecek173

18. 7. 2010 16:00
?

Nevím jestli jste tak naivní nebo jednoduchý.

Přiznám se,že málokdy si něco koupím jako originál ať je to CD nebo DVD.

Dokud budou organizace jako jsou OSA nebo GOJA (GOTT + JANEČEK) nebudu ctít zákon.OSA - se zaštiťují chráněním autorských práv, ovšem nikde se nedovíte kolik autorům platí a kolik jim zůstane za nehty s tvrzením, že podporují začínající umělce!! Na můj dotaz ať mi aspoň jednoho představí jsem nedostal odpověď.

Příkladem této naprosto NENAŽRANÉ ORGANIZACE bylo, že chtěli za lidovou píseň "Tancuj tancuj vykrúcaj" v reprodukované podobě poplatek.Píseň nemá autora, je stará více jak 100 let, tudíž nesplňuje předpoklady být chráněná.

Ostatně o nenasytnosti a CHAMTIVOSTI vám všem mohou vyprávět ve skanzenu v ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1976x
Hledám a zažívám Zdraví a Štěstí a podle toho i píšu ...

Spolu s Mínou píšeme o štěstí … Šťastní lidé

Další zápisky si můžete přečíst na osobnějším blogu DeoSum.Com

Můj byznys: Osobní byznys … Živte se tím, co milujete

Šířím myšlenku poctivých peněz.

(Některé kliparty Copyright © 1999 Corel)

Seznam rubrik