Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

25. 10. 2011 18:00
pěkné

a pravdivé zamyšlení. Dovolím si doplnit, že banky oceňují schopnost dlužníků splácet dluhy. Když si myslí, že lidé a firmy peníze nevydělají, tak jim nepůjčí. A peněz je méně. Když je méně peněz než produkční kapacita, je z toho nezaměstnanost (množství peněz v ekonomice musí narůstat úměrně množství produkce, jinak zůstane neprodaná).

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

28. 10. 2011 19:00
Re: pěkné

Ivo, od vás mne souhlas těší dvojnásob ... R^

0 0
možnosti
RF

Richard Fuld

19. 10. 2011 17:43
K zamyšlení

Pokud tedy soukromé banky uvádějí do oběhu nové peníze pomocí multiplikace, proč si stát půjčuje peníze za úrok od bank, když by mohl peníze natisknout a pustit je do oběhu jejich utracením např. za veřejné investice? V obou případech přibývá v oběhu stejný objem peněz. Rozdíl je pouze v tom, že stát by nemusel mít státní dluh a platit z něj úroky.

0 0
možnosti
ZK

SID09

19. 10. 2011 17:46
Re: K zamyšlení

To podobným fanatikům nikdy nevysvětlíte. !!;-D

0 0
možnosti
RF

Richard Fuld

19. 10. 2011 17:32
Multiplikace peněz

Bankovní systém je založen na systému částečných rezerv. Vkladatel vloží do banky 100,-Kč. Banka nesmí v rámci systému povinných minimálních rezerv (např. 2%) z těchto 100,-Kč půjčit více než 98,-Kč. Po té co banka někomu půjčí 98,-Kč, pak tento utratí tyto peníze a někomu jinému se připíší na bankovní účet jako vklad. Z tohoto vkladu ve výši 98,-Kč (ve skutečnosti je to půjčka v té první bance) může banka půjčit 98% dalšímu dlužníkovi. A takto může původních 100,-Kč vkladu putovat bankovním systémem tak dlouho, dokud celkový úhrn takto půjčených peněz nedosáhne 50-ti násobku. Nakonec může být v oběhu až 5 000,-Kč, a to na základě počátečního vkladu ve výši 100,-Kč. Takto banky tvoří peníze. Nedomnívám se ale, že toto lze zjednodušit do té míry, že banka dostává úrok z peněz, které vytvořila z ničeho. Proti každé koruně, která byla půjčena bankou stojí koruna vkladu, ze které musí banka zaplatit (byť často směšný) úrok. Banka tak vydělává na rozdílu mezi debetní a kreditní sazbou.

0 0
možnosti
KB

Kolokol

19. 10. 2011 17:56
Re: Multiplikace peněz

Vždyť je to nesmysl, ekonomický i logický.

0 0
možnosti

vteck

19. 10. 2011 17:07
jo, snažím se už téměř tři roky

psát o tomtéže na http://www.cestazkrize.cz a na svém blogu. je to všechno pěkněj podrázek na lidi. pomocí bank se neustále přesunuje majetek z rukou chudších vrstev do těch bohatších... doporučuju knihu Budoucnost peněz od Bernarda Lietaera. safranek

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

19. 10. 2011 17:23
Re: jo, snažím se už téměř tři roky

Dobrý den, je dobře, že o tom píše víc lidí.

Tu knížku mám v knihovně :-)

0 0
možnosti
ML

šelma6005

19. 10. 2011 17:06
Myslím, že podstatu podvodu tisíciletí jste vystihl

Máte moji karmu, i když v detailech mohou být věci trochu jinak (taky nejsem ekonom).

Nic to nemění na faktu, že celosvětově se půjčují a točí fiktivní, virtuální peníze, které se nedají tak jednoduše zreálnit jak si to banky půjčováním do nekonečna představovali. Celá dnešní situace mi připadá jako pyramidová hra před zhroucením, kdy už základnu pyramidy nejde dál rozšiřovat - alias není komu dál půjčovat, protože všichni jsou už po uši zadluženi. Tuto lest bankéřů jsme prokoukli pozdě... Jen díky této lsti se mohl současný kapitalizmus tvářit jako tak produktivní. Dnes to vypadá, že nebude na policii, na školství, na důchody... A naši politici dál uplácejí a tunelují.

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

19. 10. 2011 17:25
Re: Myslím, že podstatu podvodu tisíciletí jste vystihl

Taky na to nevěřícně koukám jako na největší podvod všech dob …

Držte se R^

0 0
možnosti
P

Petr_

19. 10. 2011 16:28
Tu knihu od Josefa Jilka neznam, ale

takhle to tam asi nebylo. Obchodni banka nemuze nikdy pripsat neco na ucet klienta a neodepsat to z jineho uctu. To ani ucetne nejde. Vzdy se to v ucetnictvi dela  tak, ze se napise, ze penize z jednoho uctu odesly a na jiny prisly. A vse co se v te obchodni bance dela jsou vlastne jen ucetni operace. Penize si spolu vytvori centralni banka s obchodni bankou a to tak ze centralni banka tak nejak pujci obchodni bance penize a soucasne potvrdi, ze ta obchodni banka ma ty penize u ni ulozene. Takze ta obchodni banka ma v ucetnictvi centralni banky jeden ucet na ktery ty penize jako ulozila a druhy ucet ze ktereho si je jako vybrala. A ta obchodni banka si pro sebe poznamena do sveho ucetnictvi, ze si vybrala z centralni banky penize a opet si je ulozila. V obou pripadech to v tom ucetnictvi z jednoho uctu odeslo a do druheho prislo.

0 0
možnosti
P

Petr_

19. 10. 2011 16:29
Tu knihu od Josefa Jilka neznam, ale ... pokracovani

Ta obchodni banka si ale muze ty ulozene penize z toho uctu v centralni bance vybrat v hotovosti a v uctech si poznamena, ze z jejiho uctu u centralni banky odesly penize a prisly na ucet Penize V Hotovosti a centralni banka si udela obdobny zapis ve svych uctech.  A pak je mozne ty hotove penize nekomu pujcit a to tak, ze to odejde z toho uctu Penize V Hotovosti a prijde to na ucet klienta. Neni to krasne a jednoduche?

0 0
možnosti
RM

bobesh69

19. 10. 2011 16:10
Zcela špatně !!!

Kdo je vlastníkem - vydavatelem měny (peněz) si můžete přečíst na každé bankovce. Žádná soukromá instituce si nemůže dovolit vydávání, či vymýšlení jakýchkoli jiných peněz, než které dá do oběhu ta která emisní banka (v našem případě ČNB). Zároveň tu je bankovní dohled ČNB, který toto striktně kontroluje. Povinná rezerva se vztahuje pouze na hotovost. Všechno ostatní jsou jsou sice zdánlivě virtuální peníze, ale jejich ekvivalent musí být uložen u ČNB.

Krásným příkladem, kdy došlo k výrobě nových peněz (tisknutí - emisi), je nedávná situace s nekontrolovatelným zhodnocováním švýcarského franku a tudíž, jediným, kdo byl vzniklou situaci schopen řešit, byla právě švýcarská emisní (národní) banka.

Takže jakákoli komerční banka může půjčit pouze takové peníze, které má, nebo které si sama někde půjčí.

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

19. 10. 2011 17:11
Re: Zcela špatně !!!

Dobrý den, když dovolíte, napíšu vám totéž, co člověku nad vámi. Také jsem si myslel, že to funguje tak, jak píšete.

Jenže, cituji ze stejné knihy (strana 40): "Obchodní banky skutečně generují peníze z ničeho, obrazně řečeno "ze vzduchu". Centrální banka se pouze snaží ovlivnit tvorbu (a také zánik) peněz v obchodních bankách. Na víc nemá."

Vidím to tedy tak, že centrální banka pouze stanovuje pravidla, podle kterých obchodní banky vytvářejí peníze. I kdyby centrální banka vytvářela peníze a půjčovala je obchodním bankám, nelíbilo by se mi to, protože na úrocích (z "vymyšlených" peněz) by bohatly obchodní banky.

0 0
možnosti
CEZ

chamtivost, egoismus, ziskovost

19. 10. 2011 15:39
zmatené, ale myšlenka správná

Dobrý den,

pár věcí jste vynechal, ale v podstatě máte pravdu. Jsem zvědavý kolik lidí se tu do Vás pustí. Očekávám, že studenti VŠE, finanční poradci a lidé pracující v bance na Vás nenechají nit suchou. Nelze se jim divit. Ona skutečnost, že dnešní vytváření a kontrola peněz je podvodem tisíciletí by jim totálně zruinovala dosavadní představu o fungování světa.

To, že jsou dnešní peníze vytvářeny doslova z čistého vzduchu je fakt. Je jedno jak to nazveme, nebo jak moc je tento problém zakořeněný, skutečnost je to prostá.

Víte, můžete lidem dokola opakovat, že současné peníze, kterým posluhují a uctívají je jako své božstvo jsou kolosálním podvodem a nástrojem k jejich ovládání a zotročení, ale poslouchat Vás nebudou. Ono přiznat si tuto skutečnost v podstatě znamená strhnout celé paradigma na kterém stojí současná společnost. Místo toho mají všichni klapky na očích a říkají si ono okřídlené: "ono to nějak dopadne".

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

19. 10. 2011 17:18
Re: zmatené, ale myšlenka správná

Dobrý den, děkuji za podporu :-).

Je možné, že se v něčem mýlím. Na tom mne mohou akademici umlátit.

Nicméně vývoj ve světě nasvědčuje tomu, že s penězi není něco v pořádku.

0 0
možnosti
ZK

SID09

19. 10. 2011 15:02
Vůbec nechápu

Ten slepenec myšlenek nedává žádný smysl - snad jen ten, že zahraniční banky vymyslely finanční perpetum mobile, které funguje jen v ČR. !!;-D

Možná míň číst nějaké bláboly a pak o nich přemýtat,  by bylo lépe ušetřený čas věnovat práci za peníze, o kterých by pak mohl hrdě tvrdit, že jsou jen a pouze jeho a ne nějaké zahraniční banky. !!;-D

0 0
možnosti
A

agent_A54

19. 10. 2011 13:28
Zajímavé.

To mě vede k úvaze, jestli by toto oběživo nešlo nahradit k potřebné směně produktů něčím jiným, co bude patřit nám a budeme si to moci tvořit sami... Asi si fakt už najdu čas a podívám se co to jsou ty LETS systémy a lokální měny...

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1976x
Hledám a zažívám Zdraví a Štěstí a podle toho i píšu ...

Spolu s Mínou píšeme o štěstí … Šťastní lidé

Další zápisky si můžete přečíst na osobnějším blogu DeoSum.Com

Můj byznys: Osobní byznys … Živte se tím, co milujete

Šířím myšlenku poctivých peněz.

(Některé kliparty Copyright © 1999 Corel)

Seznam rubrik